REDES 130: aprendre a gestionar les emocions


Programes com aquest (del 2012) poden servir per iniciar un debat al voltant del paper que la gestió de les emocions hauria de tenir a les escoles. Les transcripcions de les entrevistes les podeu consultar aquí. Les escoles anem molt per darrere d'altres centres d'atenció a infants i joves que basen el seu dia a dia en la gestió de les emocions. Ens perdem en debats sobre si és important o no l'educació emocional en els centres educatius perquè dispersem la nostra atenció en qüestions secundàries. Quan les coses van maldades, en situacions d'exclusió o de risc, ningú es planteja si és important o no la gestió de les emocions. 


  • És important sentir, saber què sentim i gestionar el que sentim. Es diu en algun moment que cal dissipar les emocions negatives. No ens equivoquem: les emocions negatives no són dolentes en si mateixes, no hem de reprimir-les, sinó que hem d'evitar que ens prenguin com a hostatges. Les emocions negatives són necessàries i està bé compartir-les amb els altres. No vulguem ser perfectes: siguem reals, però plens d'esperança i d'alegria de viure.
  • Si les emocions negatives influeixen negativament en l'entorn d'aprenentatge, si la cognició i les emocions no estan separades en el cervell, no hi ha dubte que com a professors tenim la responsabilitat de crear les condicions òptimes per generar vincles per assegurar el màxim de temps i en les millors condicions un entorn positiu. 
  • Em semblen interessants les aportacions dels estudis de Vivette Glover, que defensa que és important no només la salut física de les dones embarassades sinó també la salut emocional. Que en un estudi de seguiment de 14 mil dones embarassades s'observi que l'ansietat de la mare es relacionava amb l'augment posterior del doble del risc d'un trastorn conductual del nen (tipus TDA, TDAH, etc) ens ha de fer pensar. No només el consum  tabac o l'alcohol pot afectar els fills que vindran. 
  • Diu en Punset "Primer les emocions, després els valors i el currículum". Ens pot sobtar, però segurament té raó. Les emocions estan íntimament relacionades amb un mateix, i els valors segurament tenen més a veure amb la nostra relació amb el món i la societat. Primer el primer.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada