Montessori al segle XXI (1 de 12)

Què fa que un professor de ciències de Secundària i Batxillerat, amb més de 15 anys d'experiència docent i tant al dia com puc de les noves propostes educatives, es posi a compartir i reflexionar sobre fragments d'un llibre escrit fa més de 100 anys?

En realitat, la casualitat i la curiositat tenen molt a veure a com he arribat a llegir un llibre de Maria Montessori. Però el per què em dedico ara a destil·lar-lo i compartir-lo és més aviat fruit de l'emoció i del respecte per unes paraules que el pas del temps no han fet perdre el seu valor. Descobrir la persona històrica, una dona avançada i destacada del seu temps em genera respecte i admiració. Però algunes de les seves paraules em fan somniar i em fan voler continuar endavant i millor en la meva professió. Que els prejudicis no ens facin perdre ni oblidar allò pel que d'altres van lluitar tant.En propers articles us aniré compartint fragments del llibre que aquests dies he llegit de Maria Montessori. Es tracta de "La descoberta de l'infant", un llibre publicat per primera vegada l'any 1909 i en català en 1984, tot i que l'edició que he tingut a les mans és del 2001. Inicialment el llibre es va titular "El mètode de la Pedagogia científica, aplicat a l'educació de la infància a les Cases dels Nens". Les Cases de Nens eren centres bàsicament per a nens entre els 3 i els 6 anys. M'encanta plantejar-me recollir les seves paraules escrites fa tant de temps i demostrar-vos que la seva aplicació és per a tot el nostre alumnat, sigui de l'edat que sigui. 


Segurament, tots aquells que treballeu amb petits o heu tingut formació pedagògica en sabeu més o menys de Maria Montessori i de les seves propostes. Per aquells que com jo descobriu més o menys la seva figura, crec que l'estil del llibre (de difícil descripció en tot cas: directe, detallista... sàtir, fins i tot, de vegades) és més comprensible si es té un coneixement de la trajectòria històrica de la persona. Per això, avui, us proposo que rellegiu el que diu la Wikipedia sobre ella i que, si teniu temps, veieu una sèrie de 2 capítols (disponible a Youtube amb subtítols en castellà) que van fer sobre ella. El context explica moltes coses.

Si voleu fer una ullada a d'altres articles de la sèrie Montessori els trobareu aquí.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada