Filosofia Ubuntu

Els africans tenim això que se'n diu Ubuntu. Tracta de l'essència de l'ésser humà, forma part de l'obsequi que Àfrica donarà al món. Suposa hospitalitat, cura dels altres, ser capaç de caminar un quilòmetre més per una altra persona. Pensem que una persona és persona a través d'una altra persona, que la meva humanitat està atrapada amb la teva. Quan et deshumanitzo, inexorablement també em deshumanitzo. Ser un "humà solitari" és una contradicció, de manera que cal treballar pel be comú perquè la nostra humanitat adquireix ple sentit en el fet de pertànyer. 


Una persona amb Ubuntu és oberta i està disponible per als demés, recolza els altres, no se sent amenaçat quan els altres són capaços i són bons en alguna cosa. Està segur de si mateix ja que sap que pertany a una gran totalitat, que decreix quan altres persones són humiliades o menyspreades, quan altres són torturats o oprimits. 
Desmond Tutu 

Ens hem d'atrevir a cercar el com, el per què i el per a què estem d'acord. D'aquesta manera, podrem cercar junts solucions alternatives i noves maneres de gestionar els reptes del món. La nostra diversitat és la nostra riquesa, actuar junts serà la nostra força. 
Federico Mayor Zaragoza 

Entre les persones del nord de Natal (Sudàfrica) la salutació més habitual -equivalent al nostre "hola!"- és l'expressió "Sawu bona". Significa literalment "Et veig!". Els membres de la tribu responen dient "Sikkhona", "Estic aquí". L'ordre del diàleg és important: si no m'has vist, no existeixo; si em veus, em dones l'existència. Aquest sentit, implícit en la llengua, forma part de l'esperit de l'Ubuntu, una actitud mental dels natius africans que viuen al sud del Sàhara. La paraula Ubuntu surt de la dita popular "Umuntu ngumuntu nagabantu" que en zulú significa "Una persona és una persona a causa dels demés". Si algú s'educa en aquesta perspectiva, la seva identitat es basa en el fet de ser vist, en ser respectat i reconegut com a persona. 
Leonardo Maldonado Un antropòleg proposa un joc als nens d'una tribu africana: el primer que arribi a una cistella plena de fruites prop d'un arbre guanyarà totes les fruites. Dóna el senyal per a què puguin sortir corrent, però sorprenentment, tots els nens s'agafen les mans mentre corren junts, seuen i gaudeixen plegats del premi. Quan els pregunta per què no han fet una carrera entre ells si un sol podia guanyar totes les fruites, ells li responen: Ubuntu, com un de nosaltres podria estar feliç si tots els demés estan tristos? 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada