La importància de la intel·ligència emocional


El programa Singulars de Tv3 del 7 de març de 2011 entrevista a Pablo Fernández Berrocal, expert en intel·ligència emocional i autor de, com a mínim, dos llibres relacionats: “Corazones inteligentes” i “Desarrolla tu inteligencia emocional”.

L'entrevista aborda la importància de desenvolupar la intel·ligència emocional no només en el camp de l'educació, però se n'extreuen diferents idees plenament aplicables al nostre món. Es completa el programa amb un breu reportatge on se'ns introdueix a l'APS (aprenentatge/servei Catalunya) on l'educació emocional té una importància rellevant. Com a exemple, la mateixa idea de les parelles lingüístiques (un alumne d'aquí amb un alumne nouvingut) aplicada a l'aprenentatge de la lectura i la comprensió lectora: un alumne gran acompanyant en el procés a un alumne petit. Gran exemple d'aprenentatge cooperatiu.

Algunes idees de la xerrada del Pablo Fernández Berrocal:

No tot és coneixement o capacitat intel·lectual en aquesta vida.
L'èxit personal i professional podria dependre en un 20% del CI (coeficient d'intel·ligència) i d'un 80% del IE (intel·ligència emocional).
Som més eficaços amb emocions que sense elles.

Com a intel·ligència emocional entenem la capacitat per a percebre, reconèixer, comprendre i regular les nostres emocions i la dels demès.

Els adolescents amb baix IE tenen tendència a consumir més drogues. Pot ser, doncs, que sovint els adolescents conflictius d'una o d'altra manera ho siguin no només pel background familiar que han tingut, sinó també per conflictes o dificultats emocionals malament resolts.

Una tira còmica que fa pensar: “Gonzalo va a clase inglés, francés e italiano, pero todavía no le han enseñado a decir hola a Carmencita”.

3 comentaris:

Manoli Contreras ha dit...

Per a aquells que estigueu interessats en el tema de la intel·ligència emocional i volgueu anar una mica més enllà us recomano que llegiu el llibre "La educación del talento" de José Antonio Marina.

Joel ha dit...

Me l'apunto! I coneixes aquest espai amb continguts extres del llibre? http://www.loquepadresydocentesdebensaber.es/

Manoli Contreras ha dit...

No el coneixia, però prenc nota. Gràcies!

Publica un comentari a l'entrada